Nieuw blog LijfStijl diëtisten: Dit maakt ons beroep zo mooi!

25 september 2017

Dit maakt ons beroep zo mooi!

Veel mensen denken bij de diëtist nog altijd aan ‘afvallen’. Naar een diëtist ga je als je gewicht kwijt wilt en de diëtist geeft   dan aan wat je allemaal ‘NIET’ mag eten. Ze is heel streng en je mag niks meer. Gelukkig zijn de tijden veranderd en begeleiden wij niet alleen mensen die af willen vallen, maar eigenlijk iedereen die vragen heeft over voeding. Ook vertellen wij juist wat je ‘WEL’ mag eten en denken we mee om praktische en toepasbare tips te geven, om het eten aantrekkelijk en lekker te houden. En wie weet eet je misschien nog wel lekkerder dan je gewend was!

Wij zien in onze praktijk dus niet alleen maar mensen die af willen vallen, maar ook:

  • Mensen die juist aan moeten komen omdat zij (ongewenst) afgevallen zijn door ziekte, depressie of chronische longziekte;
  • Mensen met suikerziekte omdat hun bloedsuikerwaarden te hoog blijven;
  • Mensen die dagelijks kampen met darmklachten en soms heel de dag op de wc zitten;
  • Kortom: iedereen met voedingsvragen.

Wij hebben allebei onze eigen specialisaties. Monique is o.a. gespecialiseerd in darmklachten en voedselallergieën zoals Coeliakie (glutenvrij). En Marjolein is o.a. gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met eetstoornissen (anorexia, boulimia en binge eating disorder). Zo zie je dus maar: wij zijn niet heel de dag bezig met advies geven bij het af vallen!

In deze blog leek het ons dan ook leuk om 2 praktijkverhalen met jullie te delen. Wellicht herken je jezelf of een vriend, zus of nicht al in bovenstaande en weet je nu dat jij/zij bij advies altijd contact met ons op kunnen nemen.  

Het eerste praktijkverhaal wat wij graag met je delen gaat over een 55-jarige man die vorig jaar november voor het eerst bij Marjolein in de praktijk kwam. Hij was door zijn huisarts verwezen in verband met veel te hoge bloedglucosewaarden (Diabetes). Hij had hier al 2 x daags medicijnen voor gekregen, maar zijn waarden bleven nog te hoog. Al redelijk gemotiveerd kwam hij samen met zijn vrouw voor een intakegesprek bij ons in de praktijk. We namen zijn voeding uitgebreid door, stelden doelen op en maakten een haalbaar plan. Nog gemotiveerder ging hij naar huis. In de maanden erna werd zijn gewicht minder, zijn bloedglucosewaarden werden beter en in mei van dit jaar mocht hij stoppen met medicijnen innemen! Zijn medicijnen mochten er in mei dit jaar helemaal af. Totaal is hij nu 19 kg kwijt, bloedglucosewaarden tussen de 4 en 6 mmol/l (dit is heel keurig), geen medicijnen meer en een voedingspatroon wat hij prima vol kan houden en hem geen moeite kost. Marjolein ziet deze man nog 1 x per 2-3 maanden, vooral om controle te houden. We merken dat controle voor mensen vaak goed werkt. Zeker wanneer ze hun doel hebben bereikt en dit ook echt vast willen houden. Je moet het eigenlijk net zien als een controle bij de tandarts,1-2x per jaar even checken of alles nog goed is!

Een ander mooi voorbeeld vinden we van een jonge dame van 27 jaar met heel veel buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en een wisselende ontlasting, die bij Monique komt. De ene keer was de ontlasting heel erg dun en de andere keer juist heel erg vast. Door deze klachten sliep ze heel slecht en was ze ook vaak moe. Ze was  de afgelopen jaren al veel bewuster gaan eten en had daarbij ook al wat andere ‘diëten’ geprobeerd, zoals suikervrij. Dit werkte wel, maar helaas tijdelijk. Ze bleef klachten houden en bij de huisarts werd er een prikkelbare darm vastgesteld. Uiteindelijk is ze, op eigen initiatief, bij ons terecht gekomen, omdat ze overtuigd was dat een goede voeding iets voor haar klachten kon betekenen. Na het intakegesprek, waarbij we haar klachten hadden besproken, haar voeding hadden doorgenomen en ook haar leefsituatie in kaart hadden gebracht, besloten we te starten met het FODMAP dieet. Dit dieet is speciaal ontwikkelt voor het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), waar meer dan één miljoen Nederlanders last van heeft. Bij ¾ van de mensen die het dieet volgen verminderen de klachten en bij sommige verdwijnen de klachten volledig. Deze dame ging hiermee aan de slag en de klachten verdwenen als sneeuw voor de zon. Ze gaf zichzelf voor de start van het dieet een cijfer 8 (waarbij het cijfer 10 ondragelijke klachten zijn) en na het volgen van het dieet een 1 (geen klachten). Ze weet nu op welke voeding ze reageert en kan hierdoor bewuste keuzes maken. Natuurlijk heeft ze nog weleens een krampje, maar dat hebben we allemaal. Ook haar vermoeidheid is enorm verbeterd en dat zorgt voor een stuk prettiger leven.

Van deze successen worden wij natuurlijk heel erg blij, daar doen we het voor en dat maakt ons beroep zo mooi!

Liefs Marjolein en Monique

www.lijfstijldietisten.nl

< Terug naar overzicht