Vollegrondsgroenten

Bloemkool

Bloemkool is hip! In Amerika is het al een superfood vanwege de vitamine C, K en B. De mogelijkheden met bloemkool zijn eindeloos. Het blijft altijd een optie om de groente te koken en te serveren als een echte Hollandse pot met aardappelen en vlees. Maar de bloemkool verwerken in een hartige taart of stoven met andere groenten is ook erg lekker, of je maakt er een lekkere gezonde pizzabodem van!

Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje. Als je zo snackt, zit je zo aan je dagelijkse portie groente van 250 gram!

Radicchio rosso

Radicchio rosso is van oorsprong een Italiaanse sla en behoort tot dezelfde familie als de witlof. Radicchio rosso heeft een donkerrood blad dat wit dooraderd is. De structuur van het blad is stevig en knapperig. De krop is klein, compact en rond met een dicht hart. De karakteristieke smaak van radicchio rosso zit ergens tussen die van witlof en andijvie in.

Radicchio kan je in de groentenla van de koelkast ongeveer 1 week bewaren. Je kan de sla uiteraard rauw eten en is bijvoorbeeld heel smakelijk in een salade met andere slasoorten zoals lollo biondo en eikenbladsla. Radicchio rosso is ook geschikt en lekker om mee te grillen of juist gestoofd in reepjes door een pastagerecht te doen. 

Spruiten

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn typische seizoensgroente en zijn vers beschikbaar van half augustus tot begin maart.

Naast de bekende groene spruiten zijn er ook paarse spruiten en Kalettes (Flowersprouts). De smaak van de paarse spruiten is milder, licht zoet en een beetje nootachtig. Zowel in groene als paarse spruiten zit veel vitamine A, B1, B2 B5, B9, B11 en C en zijn daardoor super gezond. Daarnaast bevatten ze ook de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor en veel vezels. Paarse spruiten hebben veel anti-oxidanten die voor een gezond gestel met goede weerstand belangrijk zijn. Kalettes zijn een soort koolrosetjes met krullende, paarsgroene bladeren. Kalettes zijn een kruising tussen boerenkool en spruiten. Naast dat ze er decoratief uitzien zorgt de zoete, nootachtige smaak van kool voor een ultieme smaaksensatie. Kalettes zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Kalettes zijn zeer veelzijdig. Vaak worden ze als bijgerecht geserveerd, maar ze kunnen natuurlijk ook onderdeel zijn van de hoofdmaaltijd