Tomaat

De tomaat komt oorspronkelijk uit Amerika en schijnt een van de vele ontdekkingen van Columbus te zijn. Het zijn vooral de Hollandse veredelaars en tuinders die door langdurig selecteren en kruisen het aantal tomatensoorten en de algehele kwaliteit hebben verhoogd. Nu zijn er wel 60 tomatensoorten, waarvan de vleestomaat het bekendst is. Verder heb je de trostomaat, de Romatomaat, de kleine snoep- of kerstomaat en de nog vrij zeldzame ’Coeur de Boeuf’, een grote, wat afgeplatte tomaat met ribbels en een buitengewoon heerlijke smaak. De meeste tomaten komen uit Nederlandse kassen. Populair zijn ook de diverse kleine tomaatjes. Ze hebben veel smaak en er zijn nu zelfs speciale varianten die speciaal zijn gekweekt voor de kindersmaak. Als verantwoord tussendoortje! Behalve lekker zijn tomaten gezond, onder andere doordat ze rijk zijn aan de sterke anti-oxydant lycopeen.

Neem in de winkel de tomaat in je hand en duw zachtjes met je vinger tegen de tomaat. Een rijpe tomaat geeft mee bij een lichte vingerdruk. Daarnaast moeten ze stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. 

Tomaten zijn vruchtgroenten net als de komkommer, paprika en aubergines. Je bewaart ze het beste op een koele plek (12 °C), maar niet in de koelkast. Dat verstoort het narijpingsproces. Je tomaten blijven dan een week goed. Tomaten die ca. 1 minuut geblancheerd zijn kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18C. Maar vers zijn ze het lekkerst!

De tomaat bereiden is heel gemakkelijk. Was hem, en je kunt hem zo uit het vuistje eten, in plakjes op de boterham of in een salade, je zegt het maar. Wil je het helemaal chique doen, kruis dan met een mes de onderkant van de tomaat in en dompel deze kort onder in kokend water en direct daarna in koud water. Dan kun je het velletje er zo afhalen! Voor een gerecht met blokjes tomaat snij je de tomaat door en verwijder je het zaad en het sap.

Bescherming tegen de zon. De tomaat is de nummer 1 als het gaat om de strijd tegen schadelijke zonnestralen. Het lycopeen helpt het lichaam namelijk vrije radicalen uit de weg te ruimen, die vrijkomen door UV-straling van de zon.

In onze tomatenfolder vind je meer informatie over tomaten en welk type tomaat je voor welk gebruiksmoment het beste kunt kiezen.