Roodfruit

Frambozen                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten en komen oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Frambozen zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes en zijn lekker sappig, zoet en stevig. Ze zijn goed te mengen met ander zacht fruit, zoals bramen en bessen en kunnen worden gepureerd voor handig bruikbare sauzen. Frambozen zijn rijk aan vezels en vezels heb je nodig voor een goede darmwerking.

Frambozen zijn zomervruchten vol met vitamine C en bevatten maar 25 tot 35 calorieën per 100 gram. Daarnaast bevatten ze de unieke antioxidanten ellagitannines. Behalve in frambozen zitten ellagitannines alleen in heel kleine hoeveelheden in aardbeien en in geneeskrachtige kruiden. Ellagitannines hebben in reageerbuizen interessante kankerremmende eigenschappen, maar of het ook zo werkt in het lichaam is helaas nog niet bekend.

Koop frambozen die er vers, mooi en droog uitzien. Je kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar.  Het is niet noodzakelijk om frambozen voor consumptie te wassen. De beschadiging aan de vrucht is bij het wassen groot. Verwijder eventueel aanwezige blaadjes of steeltjes. Frambozen kun je overigens ook prima invriezen. Wil je frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in een goed af te sluiten plastic bakje. In de diepvries (bij - 18 °C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.