Paprika

Paprika’s zijn er in allerlei kleuren, vormen, smaken en behoort tot de vruchtgroenten net als de tomaat, komkommer en de aubergine. De paprika vindt zijn oorsprong in Midden- en Zuid-Amerika, maar komt tegenwoordig in de hoogste kwaliteit uit Nederlandse kassen. De grote hoeveelheid vitamine C en de lekkere frisse smaak zijn goede redenen om veel met deze vruchtgroente te doen.

Andere gekweekte vormen van deze zelfde soort hebben anders uitziende vruchten die bekendstaan als chilipeper. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is in Europa bekend geworden via Hongarije. De soort werd, net als rode peper, in Hongarije geïntroduceerd door de Turken: Hongarije is jaren lang deel geweest van het Groot Ottomaanse Rijk. De naam paprika is afkomstig uit het Hongaars.

Let er bij aankoop op dat de paprika’s stevig en glad aanvoelen. Kleine beschadigingen op de paprika worden snel groter.

Vruchtgroenten (dus ook tomaten, komkommers en aubergines) bewaar je het beste op een koele plek (ca. 12-15C), maar liefst niet in de koelkast. Vruchtgroenten wil namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijven paprika’s tot een week mooi. Gare paprika (rauwe ca. 1 minuut blancheren) kun je ook in de diepvries bewaren. Bij minimaal -18C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 3 maanden goed.

Een paprika was je eerst om hem daarna te halveren. Verwijder hierbij de zaadlijsten met de zaadjes en ook de steelaanzet. In sommige gevallen laat je de steelaanzet zitten voor de sier. Bijvoorbeeld bij halveren of als je de ‘deksel’ terugzet op een gevulde paprika.

De oranje paprika biedt nog betere bescherming voor de ogen dan de (gekookte) winterpeen. Oranje paprika is een gezonde groente met veel luteïne en zeaxanthine. Ook is het een goede leverancier van vitamine C, vitamine E en zink. Al deze stoffen zijn antioxidanten en beschermen de ogen tegen beschadiging door vrije radicalen. Bovendien hebben luteïne en zeaxanthine in de ogen een rol als pigmentstof. Ze maken deel uit van een beschermlaag die licht filtert en daarmee de schadelijke werking van licht (vooral blauw licht en UV-licht) tegenhoudt. Per 100 gram oranje paprika, 840 μg Luteïne, 6700 μg Zeaxanthine (NB. voor 100 gram winterpeen,
315 μg Luteïne, 8 μg Zeaxanthine).