Komkommer en courgette

Komkommer                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             De komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van de meloen en de courgette. De komkommer behoort tot de soort Cucumis sativus, die al meer dan 3000 jaar gekweekt wordt. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien. De tegenwoordig gekweekte komkommer heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waar zonder bevruchting of bestuiving de komkommer uit groeit. De gele en witte komkommer hebben wel vrouwelijke en mannelijke bloemen. Het genoom van de komkommerplant is in kaart gebracht en omvat 25.000 genen.

Ideale groeiomstandigheden tijdens de teelt in Nederlandse kassen garanderen de perfecte kwaliteit van komkommers.

Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten, al dan niet geschild, in ons land, maar je kunt er meer mee: ook stoven en bakken. Een bekend Grieks recept met komkommer is tzatziki. De komkommer kan worden geraspt of in dunne plakken gesneden. Komkommersalade wordt aangemaakt met olie, azijn, wat zout en peper. Eventueel kan ook fijngesneden ui worden toegevoegd of andere kruiden, zoals dille of peterselie. Komkommer kan echter ook worden gestoofd, gevuld met gehakt om in de oven gaar te braden, of als garnering worden gebruikt.

Bewaar een komkommer niet in de koelkast. De komkommer is, net als andere vruchtgroenten, gevoelig voor lage temperaturen, en die bewaar je het beste bij ca. 12 °C. Anders verstoor je de verdere rijping! Een komkommer blijft zo minstens een week goed. Gare (gekookte) komkommer kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren bij minimaal -18C. Rauwe komkommer is niet geschikt voor invriezen!

Voor gebruik was je de komkommer en je snijdt een stukje van de uiteinden. Daarna kun je de komkommer zowel geschild als ongeschild gebruiken en dat op allerlei manieren: je kunt ‘m raspen, in plakjes of blokjes snijden of er met een speciale lepel kleine bolletjes uitscheppen. Wees creatief met komkommer, leuk!

Courgette                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                De courgette wordt in verschillende vormen en kleuren geteeld. De meest bekende is de langwerpige groene courgette, maar er worden in Nederland ook gele courgettes en bolcourgettes geoogst. Een courgette heeft geen uitgesproken smaak van zichzelf, die moet vooral komen van de andere ingrediënten in een courgetterecept.

Het bijzondere van de gele courgette is dat ook de bloem van de vrucht eetbaar is. Een delicatesse! De bloem wordt verkocht als “Courgette Fleur.” Courgette Fleurs bloeien maar 4 tot 5 uur en in die periode moeten ze geoogst worden, want ze openen zich maar één keer. Apart is ook dat er zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen zijn. De mannelijke bloemen worden Courgette Fioretta genoemd

Een courgette bereiden kan op veel verschillende manieren. Courgette is één van de meest veelzijdige groente die er bestaat. Bovendien bevat de courgette veel vitamines en mineralen. Je kan de courgette grillen, roerbakken en zelfs rauw eten. Maar ook gevulde courgette of courgettesoep wordt vaak gemaakt of men legt de courgette in azijn met kruiden. Was courgette voor gebruik en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig, de witte zachte pitten kun je gewoon eten.