Aubergine

De aubergine is een heerlijke vrucht die tot de groenten wordt gerekend. Van nature komt de aubergine in de tropen voor, maar wordt onder andere in Nederland in kassen gekweekt. De groente is verkrijgbaar van februari tot november. Als men aan aubergines denkt, denkt men aan de Mediterrané gerechten, zoals moussaka. De kwaliteit van de Nederlandse aubergine is altijd gegarandeerd. Haal de Mediterrané van de Hollandse bodem in huis en geniet onbezorgd!

Aubergines moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Het kroontje dient frisgroen te zijn. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug.

Aubergine kan soms wat bitter smaken. Door een in plakken gesneden aubergine te bestrooien met zout en onder druk (bijvoorbeeld met een plat bord verzwaard met een vol conservenblik) ± 30 minuten te laten staan, wordt waarschijnlijk de bittere smaak van alkaloïden weggenomen. Spoel de plakken daarna onder koud stromend water af en dep ze met een doek droog. Nu kan je de aubergine bakken. Je kan de plakken aubergine ook even in ruim kokend water blancheren. Daarna kan de aubergine gewoon worden verwerkt.

Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Solanine is zeer hittebestendig. Door verhitten wordt het Solaninegehalte echter wel lager en het risico van maag- en darmklachten is dan erg klein. 

Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats (15-17 C), bijvoorbeeld in een voorraadkast. Dan zijn ze ca. 5-7 dagen houdbaar. Gare aubergines (rauwe eerst 2 minuten blancheren) zijn bij minimaal -18C in de diepvries in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden houdbaar.

Bereidingstijden van aubergine: Koken: 5 minuten, Roerbakken: 8 minuten,
Magnetron: 7 minuten, Grillen: 4 - 5 minuten, Smoren: ca. 20 minuten, Stomen: ca. 8 minuten.