Vollegrondsgroenten

Asperges

Asperges zijn de witte of groene scheuten aan de wortel van de aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, dus in het donker. Groene asperges zijn juist in het licht gegroeid. De smaak van asperges is zacht, met een heel kenmerkend aroma. Groene asperges zijn wat sterker van smaak. Reken circa 4 asperges per persoon om, na bereiding, te komen aan de helft van je benodigde 250 gram groente per dagVoll

Snijd voor gebruik een stuk van de onderkant af. Witte asperges moeten, vanaf de kop, met een dunschiller of aspergeschiller worden geschild. Groene asperges hoef je niet te schillen. Leg de asperges tot het moment van het koken in het water, dan blijven ze sappig. Kook asperges in ruim water. De groente is gaar wanneer de onderkant zacht is. Of doe het zo: doe asperges met een beetje zout en koud water in een pan. Laat het water aan de kook komen en zet het vuur uit. Laat de asperges in het kookvocht afkoelen. Dit kun je van tevoren doen. Als je de asperges nodig hebt, hoef je het water alleen nog maar aan de kook te brengen en de asperges uit de pan te halen.

Zowel de witte als de groene asperges zijn erg gezond, maar omdat de witte asperge geen daglicht heeft gezien en heeft het daardoor geen bladgroen aan kunnen maken. Bladgroen is extreem gezond voor ons. De witte asperge is vaak wel iets milder van smaak. De groene asperges kunnen ook gemakkelijk rauw aan salades worden toegevoegd. Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine na het eten van asperges. Dat sommigen dit hebben komt doordat deze mensen enzymen missen die asparagusinezuur en aanverwante stoffen kunnen afbreken. Deze stoffen worden dan via de urine uitgescheiden.

Bloemkool

Bloemkool is hip! In Amerika is het al een superfood vanwege de vitamine C, K en B. De mogelijkheden met bloemkool zijn eindeloos. Het blijft altijd een optie om de groente te koken en te serveren als een echte Hollandse pot met aardappelen en vlees. Maar de bloemkool verwerken in een hartige taart of stoven met andere groenten is ook erg lekker, of je maakt er een lekkere gezonde pizzabodem van!

Reken 300-350 gram bloemkool per persoon voor 250 gram op je bord. Vaak betekent dat een middelgrote bloemkool voor 2 personen. Nog wat roosjes over? Eet ze lekker rauw als tussendoortje. Als je zo snackt, zit je zo aan je dagelijkse portie groente van 250 gram!

Radicchio rosso

Radicchio rosso is van oorsprong een Italiaanse sla en behoort tot dezelfde familie als de witlof. Radicchio rosso heeft een donkerrood blad dat wit dooraderd is. De structuur van het blad is stevig en knapperig. De krop is klein, compact en rond met een dicht hart. De karakteristieke smaak van radicchio rosso zit ergens tussen die van witlof en andijvie in.

Radicchio kan je in de groentenla van de koelkast ongeveer 1 week bewaren. Je kan de sla uiteraard rauw eten en is bijvoorbeeld heel smakelijk in een salade met andere slasoorten zoals lollo biondo en eikenbladsla. Radicchio rosso is ook geschikt en lekker om mee te grillen of juist gestoofd in reepjes door een pastagerecht te doen. 

Spitskool

Spitskool is eigenlijk een heerlijke zomerse koolsoort, die zich voor vele gerechten leent. Spitskool is zacht van smaak, licht verteerbaar en snel gaar, maar je kunt deze kool ook rauw eten in een salade. Spitskool bevat een flinke dosis vitamine C, vitamine B1 en B2, ijzer, calcium en voedingsvezels. Voor 150 gram spitskool bij de warme avondmaaltijd heb je ongeveer 250 gram spitskool per persoon nodig.

Spitskool is een zogenaamde sluitkool, net als witte kool. Dat wil zeggen dat de koolbladeren zich strak rondom de kern wikkelen; dit in tegenstelling tot bladkolen, zoals bijvoorbeeld boerenkool. Als je spitskool gaat bereiden, snijd je deze (harde) kern er altijd uit.  

Spruiten

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn typische seizoensgroente en zijn vers beschikbaar van half augustus tot begin maart.

Naast de bekende groene spruiten zijn er ook paarse spruiten en Kalettes (Flowersprouts). De smaak van de paarse spruiten is milder, licht zoet en een beetje nootachtig. Zowel in groene als paarse spruiten zit veel vitamine A, B1, B2 B5, B9, B11 en C en zijn daardoor super gezond. Daarnaast bevatten ze ook de mineralen kalium, magnesium, ijzer en fosfor en veel vezels. Paarse spruiten hebben veel anti-oxidanten die voor een gezond gestel met goede weerstand belangrijk zijn. Kalettes zijn een soort koolrosetjes met krullende, paarsgroene bladeren. Kalettes zijn een kruising tussen boerenkool en spruiten. Naast dat ze er decoratief uitzien zorgt de zoete, nootachtige smaak van kool voor een ultieme smaaksensatie. Kalettes zijn rijk aan vitaminen, mineralen en vezels. Kalettes zijn zeer veelzijdig. Vaak worden ze als bijgerecht geserveerd, maar ze kunnen natuurlijk ook onderdeel zijn van de hoofdmaaltijd