Radijs

Radijs
Radijs is de wortel van een plantje dat behoort tot de familie van kruisbloemigen. Deze bolle, (meestal) rode wortels worden rauw gegeten met de schil er nog aan. Radijs staat bekend als heerlijk tussendoortje, ze smaken lekker pittig. Je kunt ze ook verwerken in soep of in aardappelpuree. Vanwege de felrode schil wordt radijs ook vaak gebruikt als decoratie. Bijvoorbeeld in de Japanse keuken waar de rode sliertjes de rauwe stukjes vis (sashimi) versieren. Een verrassend aspect van radijs is dat je ook het blad kunt eten.

Radijs moet hard en rood zijn. Knalrode knollen en frisgroene bladeren. Als de bladeren er nog aan zitten, mogen deze niet verlept zijn. In de winkels vind je radijs met en zonder blad. Zonder loof zijn radijsjes ongeveer een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste doe je ze in een plastic zakje met gaatjes. Dat  radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.